Bolognese saus

Umami mix:

Meng ansjovis (4 st) met Marmite (1 tl) en sojasaus (1 el).

Optioneel: voeg kippenlever toe (100 gr).

Goed mengen en apart zetten.

—–

Fond mix:

Meng volle melk (450 ml) met slagroom (100 ml), kippenfond (450 ml) en gelatine (7 gr).

Zet apart.

—–

Tomaten mix:

Verhit olie in een pan en voeg oregano (2 tl), knoflook (4 teentjes) en wat chilivlokken toe.

Ongeveer een minuutje bakken.

Voeg tomaten (800 gr, uit blok, met de hand pletten) toe.

Aan de kook brengen, daarna 30 min door laten sudderen.

Met staafmixer tot homogeen mengel maken.

—–

Groente mix:

Verhit olie in een braadpan, voeg spek (100 gr, in stukken gesneden) toe.

Ongeveer 6 min bakken, totdat vet smelt.

Voeg ui (1 grote, gesnipperd), wortel (2, kleine blokjes) en bleekselderij (3, kleine blokjes) toe.

Ongeveer 10 min bakken totdat groentes zacht zijn. Niet laten kleuren.

In een kom doen en apart zetten.

—–

Vlees mix:

Verhit boter in de braadpan, en verhit tot het niet meer schuimt.

Voeg het gehakt toe (lam, varken, kalf. 450gr elk).

Salie toevoegen.

Gehakt rul bakken totdat het niet meer roze is. Niet laten kleuren.

—–

Afmaken:

Umami mix bij de vleesmix toevoegen, 5 min mee bakken.

Groente mix toevoegen.

Rode wijn toevoegen (1 fles) en aan de kook brengen.

15 minuten laten sudderen, wijn tot helft reduceren.

Voeg tomaten mix toe.

Voeg fond mix toe

Voeg laurier (2 st), basilicum en peterselie toe

Laten sudderen voor 2 uur

Voeg vissaus (1 el) en Parmezaanse kaas (50 gr) toe

Voeg zout en peper toe naar smaak.

Af laten koelen.

Nog wat basilicum en peterselie toevoegen.

Inspiratie: The Food Lab, Kenji Lopez Alt

Leave a Comment